Trwa ładowanie proszę czekać ...

Ziarna wiesiołka – właściwości i zastosowanie

25 października 2022 0

Wiesiołek jest rośliną, która dziko porasta nieużytki, zaniedbane pola i łąki. Jako że występuje niemal wszędzie, to jest nam prawdopodobnie znana z widzenia, chociaż możemy nie kojarzyć jej nazwy. Wiesiołek jest rośliną dwuletnią, która wyrasta z nasion rozsypanych po przekwitnięciu żółtych kwiatów.

Skład ziaren wiesiołka

Niezwykłe właściwości wiesiołka wywodzą się przede wszystkim z dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6: kwasu linolowego (LA) i gamma-linolenowego (GLA). Kwas GLA bierze udział w procesie tworzenia prostaglandyn, które wpływają na poszerzenie naczyń krwionośnych, co powoduje obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.  Kwas linolowy jest natomiast egzogenny, co oznacza, że organizm ludzki nie jest w stanie go samodzielnie wytworzyć. Dlatego bardzo ważne jest dostarczanie go z naturalnymi elementami naszej diety lub poprzez suplementację.

Ponadto w nasionach wiesiołka znajdują się także inne kwasy np. palmitynowy, oleinowy, stearynowy. Swoje właściwości zawdzięczają one także: sterolom roślinnym, polifenolom, witaminom E i F, a także minerałom takim jak magnez, wapń, cynk i selen.

W nasionach wiesiołka znajdują się także duże ilości celulozy, czyli nierozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego, która wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.

Właściwości i zastosowanie ziaren wiesiołka

Działanie wiesiołka charakteryzuje się bardzo szerokim spektrum. Chętnie jest więc wykorzystywany zarówno w ziołolecznictwie, jak i kosmetyce. Składniki zawarte w ziarnach wiesiołka łagodzą bóle reumatyczne i przyspieszają gojenie ran. Ponadto pobudzają regenerację tkanki chrzęstnej i łącznej. Kwasy nienasycone zawarte w nasionach wiesiołka wspomagają funkcjonowanie układu krążenia. Kwas GLA skutecznie obniża ciśnienie tętnicze krwi, przez co redukuje ryzyko zakrzepów. Kwasy omega korzystnie wpływają na pracę serca i chronią je przed chorobami. Wiesiołek wpływa także na rozrzedzenie krwi, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko wystąpienia udarów.

Wiesiołek wpływa na poprawienie odporności oraz chroni przed chorobami układu oddechowego. Dzięki niemu spada ryzyko chorób gardła, płuc i oskrzeli. Duże stężenie kwasów nienasyconych zawartych w nasionach wiesiołka sprawia, że rzadziej chorujemy na choroby płuc, oczu, a także zmniejszone jest ryzyko astmy czy pojawienia się alergii. Kwasy nienasycone wchodzą także w skład komórek mózgowych, przez co mają wpływ na funkcjonowanie centralnego układu nerwowego. Im wyższy jest poziom komórek nerwowych, tym lepiej funkcjonuje nasz mózg. Poprawiają więc naszą pamięć i sprawne myślenie, a także wpływają na poprawę nastroju.

Nasiona wiesiołka w znacznej mierze przyspieszają procesy trawienne. Dodatkowo zapobiegają one odkładaniu się tłuszczu. Dzięki temu ułatwiają one utrzymanie odpowiedniej sylwetki oraz wspomagają odchudzanie. Kwasy zawarte w nasionach aktywują brunatną tkankę do spalania nadmiaru tkanki tłuszczowej. Substancje zawarte w ziarnach wiesiołka poprawiają pracę wątroby i nerek, poprzez usunięcie z nich toksyn.

Dzięki zawartości kwasów omega, licznych składników mineralnych, aminokwasów siarkowych oraz fitosteroli nasiona wiesiołka wpływają na obniżenie poziom złego cholesterolu, oraz całkowitego, w tym frakcji LDL oraz triacylogliceroli. Dzięki temu zapobiegają magazynowaniu i odkładaniu się cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych, redukując tym samym ryzyko miażdżycy.

Witamina E określana jest mianem „witaminy młodości”. Przez swoje silne właściwości antyoksydacyjne przyczynia się do opóźniania procesów starzenia. Witamina E może także blokować powstawanie rakotwórczych nitrozoamin, tworzących się w żołądku z pochodzących z żywności azotynów. Chroni również przed rozwojem nowotworów poprzez zwiększenie funkcji odpornościowej. Dodatkowo witamina E może pomóc w zapobieganiu lub opóźnieniu choroby wieńcowej.

Stosowanie ziaren wiesiołka

Nasiona wiesiołka można stosować zarówno jako dodatek do napojów, jak i potraw. Doskonale nadają się do wszelkiego rodzaju sałatek, czy koktajli. Można je także dodać do owsianek, jogurtów, zup i sosów. W czasie gotowania nasiona chłoną wodę i pęcznieją. Nasiona wiesiołka można spożywać także w postaci nieprzetworzonej. Napar przygotowuje się poprzez zalanie jednej łyżki nasion wrzątkiem. Gotowy do wypicia jest on po około 10 minutach.